Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

Slovenija planinari

Dvajset let uspešnega dela.

Ljubezen do gora ni značilnost samo tistih, ki so vsakodnevno v njihovi bližini ali pa jim je dano biti del njih.

Tudi precej daleč od tistih pravih gora, do katerih je tudi več ur vožnje, v deželi obsijani s soncem in porasli z vinsko trto, Beli krajini, živijo ljudje, ki so zaljubljeni v gore, občudujejo njih lepoto in jih podoživljajo. So jim vir novih moči, sprostitev in so resnično vir življenja za premagovanje vsakodnevnih naporov v tem drvečem svetu.

Toda mi, ki v svojem domačem okolju občudujemo lahko samo kuclje in nižje hribčke, smo morali svet gora šele odkriti, spoznati in pri mnogih se je s časoma porodila tudi ljubezen do njih.  Za to je bilo pri nas potrebno več časa kot v krajih v osrčju gora.

Da so gore pritegnile za naše razmere impozantno število ljudi, pa je nedvomno zasluga tistih naših planincev, ki so od začetka soustvarjali društvo in širili idejo planinstva. To vselej ni bilo lahko. Dostikrat smo se v začetku srečevali s prezirom in nerazumevanjem, ko so nas videli v pumparcah, gojzerjih in z nahrbtnikom na rameh. Toda ideja je bila posejana, rasla je in se širila. Vedno več ljudi se je pričelo organizirano odpravljati v gore, s tem pa je raslo navdušenje in tudi zavest o pomenu gora, njihovem bogatstvu in nujnosti, da to bogatstvo ohranimo neokrnjeno tudi bodočim rodovom.

 

Zato za planince, ki z naravo in gorami čutijo, ni samo letos leto gora. Zanje je leto gora vedno, saj se  zavedajo njihovega bogatstva in pomena, s tem pa tudi svoje odgovornosti za varovanje in ohranjanje te naravne dediščine. Mednarodno leto gora je zato namenjemo predvsem vsem tistim, ki z goro ne čutijo povezanosti in še niso užili vsel lepot in radosti gorskega vseta. Namenjeno je tistim, ki slučajno zaidejo iz razvitih turističnih mest in svoje objestne navade prinašajo tudi v gorski svet in ga neusmiljeno svinjajo. Zato je mednarodno leto gora potrebno in  naj pomaga osvestiti tudi take.

 

In v letošnjem mednarodnem letu gora praznuje PD Metlika svojo dvajsetletnico, dvajsetletnico prizadevanj uresničiti ideje, ki so strnjene v mednarodnem letu.

 

Dvajset let ni dolga doba, vendar zadosti, da se vidi, kako je tudi na tem južnem delu Slovenije ideja planinstva živa in vse bolj zasidrana med našimi ljudmi.

Obletnico društva lahko primerjamo z mladim dekletom. Kot dekle v teh letih je tudi naše društvo že preraslo mladostno pubertetniško vihravost in radoživost. Vse bolj postaja zrelo, odgovorno in ustvarjalno, a še vedno izredno privlačno in mikavno.

 

 

Društvo je v teh dvajsetih letih številčno raslo precej hitro. Od 15 članov ob ustanovitvi se je po desetih letih  povečalo že na 130,  po dvajsetih pa šteje že kar 360 članov.

S številčno rastjo društva in z novimi zahtevami se je precej razmahnila tudi dejavnost PD Metlika. Razmahnile so se tudi oblike in vsebina našega dela tako, da hoja v gore ni več izključni razlog za članstvo v PD, saj mnoge v planinske vrste vleče tudi nekaj drugega: družabnost, tovarištvo, solidarnost…

 

Skupno smo uspeli izoblikovati sodobno in uspešno društvo, ki ima članstvo, strokovni kader, nekaj opreme in literature, ima pa tudi podmladek, ki je zagotovilo nadaljnega obstoja in uspešnega dela društva.

V teh letih smo uspeli ustvariti tudi boljše pogoje za delo društva. Adaptirali, uredili in opremili smo društveno pisarno, ki nam je v ponos in v kateri člani upravnega odbora redno dežurajo. Nabavili smo veliko planinske opreme, kot tudi opreme in pripomočkov, potrebnih za družabna srečanja.

Pridobili pa smo tudi tako želeno parcelo na Krašnjem Vrhu in jo pričeli urejati v prijeten društveni prostor z razglednim stolpom, is katerega  bo čudovit razgle po Beli krajini vse tja do velebitskih vrhov.  Težav akrog soglasij in dovoljenj ni bilo malo kot, da se je vse zarotilo proti nam, vendar smo z vztrajnostjo tudi to premagali.

Z doseženim vsekakor še nismo zadovoljni. Vizijo razvoja planinskega društva imamo. Imamo načrte o postavitvi društvene brunarice na Krašnjem Vrhu.

 

In vse to smo ustvarili največ člani sami, nekoliko tudi s pomočjo sponzorjev.  In to le zato, ker smo v teh letih postali tim, tovariši, prijatelji, na katere se vedno lahko zaneseš in za katere veš, da te ne bodo pustili na cedilu in ne razočarali. Teh je bilo v dvajsetih letih veliko.

Tudi predsednik je biti, kljub veliko odgovornosti, obremenitvi in nenehnim skrbem, veliko lažje, če se delo porazdeli.
V veliko oporo so bili  predvsem vodniki in člani vodstva, ki jim ni bilo žal ne denarja in ne prostega časa.

 

Vsem, ki ste kakorkoli prispevali v dvajsetletnem razvoju Planinskega društva Metlika, da je postalo takšno, da danes s ponosom praznuje svoj jubilej, se najtopleje zahvaljujem.

Brez vašega dela, mnogih žrtvovanih ur in odrekanja danes PD prav gotovo ne bi bilo to, kar je.

 

To vašo zvestobo, dragi planinci, pričakujem tudi v bodoče, saj je pred nami še veliko dela, še veliko neosvojenih vrhov, še ogromno neodkrite lepote…

Koledar dogodkov

September 2022
P T S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2