Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

Slovenija planinari

LETO 1982

Planinsko društvo Metlika je bilo ustanovljeno 27.08.1982.

Člani ustanovnega zbora so bili:

Stanko Brodarič, Jože Jenič, Anton Slanc, Zdenka Zepuhar, Marija Matekovič, Vojko Perinovič, Anton Kočevar, Mirjam Krumpačnik, Marija Jakofčič, Milena Pavlovič, Slava Dragoš, Branko Brodarič, Bojan Kramarič in Darko Južna.

Izvoljen je bil devetčlanski upravni odbor, katerega člani so bili: Stanko Brodarič, Zdenka Zepuhar, Marija Matekovič, Vojko Perinovič, Anton Kočevar, Anton Slanc, Marija Jakofčič, Mirjam Krumpačnik in Milena Pavlovič.

Prvi predsednik društva, ki ga je nato uspešno vodil enajst let, je postal Stanko Brodarič. Prva tajnica je bila Zdenka Zepuhar,  blagajničarka pa Marija Matekovič.

Konstituirani so bili še drugi organi društva, a ne vsi, ker je enostavno zmanjkalo članov.

Društvo je sprejelo tudi svoja pravila, se vpisalo v register delujočih društev pri ONZ Metlika pod št. 75 in pristopilo v članstvo PZS.

Na ustanovnem občnem zboru so sprejeli tudi program dela. Komaj ustanovljeno društvo se je uspešno spopadalo z začetnimi težavami. Bilo je brez sredstev, opreme, brez šolanega kadra in še maloštevilčno. Vztrajno je prodiralo v zavest mnogih, ki so znali prisluhniti  ideji o rasti planinstva na tem najjužnejšem delu Slovenije.

 

LETO 1983

Na občnem zboru je bilo podano poročilo predsednika društva o realizaciji programa in poročila  Nadzornega odbora o višini zbranih sredstev in njih trošenju.

Društvo je upravljalo le s skromnimi sredstvi, ki so se zbrala s članarino štirinajstih.

Iz svojih lastnih prispevkov so nabavili nekaj skromne osnovne opreme in literature, ki so jo nujno potrebovali pri vzponih v Alpe.

Nekaj pohodov je bilo organizirano za spoznavanje svoje okolice in Gorjancev.

Zastavljeni program je bil  v celoti realiziran.

 

LETO 1984

Društvo ima že 39 članov. Dan planincev Slovenije so praznovali s sosednjimi društvi pri Miklavžu na Gorjancih.

PZS je društvu dostavila nekaj propagandnega materiala, značke in nalepke v prodajo. Izkupiček, ki je bil majhen, je ostal društvu. Nekaj skromnih sredstev je društvo pridobilo tudi od DPS Metlika.

 

LETO 1985

V četrtem letu uspešnega delovanja društvo zaprosi za finančno pomoč SIS za Telesno kulturo občine Metlika. V programu se tudi prvič čuti potreba po usposabljanju mladih planincev za planinske vodnike, markiranje novih poti kot tudi nabava opreme in strokovne literature za pohodništvo. Nekaj opreme in literature so nabavili, kandidatov za vodnike pa ni uspelo pridobiti.

Da bi ljudem čim bolj približali planinstvo in gorski svet, se je organiziralo nekaj razgovorov in predavanj. Organizirani so bili pohodi v Julijce in Karavanke, v septembru tudi vzpon na Triglav, kar je postalo tradicionalno v vseh nadaljnjih letih delovanja društva.

1.maja je društvo doseglo največjo množičnost ob pohodu na goro čarovnic ali zibelko hrvaškega planinstva, na Klek. Tudi ta pohod je ostal tradicionalen do leta 1991, ko so se razmere v državi spremenile.

V sodelovanju s takratnimi družbeno političnimi organizacijami v občini je društvo vzpostavilo in trasiralo Belokranjsko partizansko pot (BPP) z namenom približati ta čudoviti del Slovenije in njenih prebivalcev širšemu krogu ljudi. BPP vodi po delu Slovenije, ki je strnjen med Gorjanci, obronki mogočnega Roga in slikovito dolino Kolpe.

Planinci so izdelali tudi idejni znak, osnutek značke, ki jo dobi vsak, ki prehodi to lepo in zanimivo pot.

Koledar dogodkov

Oktober 2021
P T S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31