Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

Slovenija planinari

20.obletnici PD Metlika na pot

Za nami je 20 let. Malo ali veliko? Za marsikoga le številka v morju mnogih. Za nas pa, ki smo ob ustanovitvi svojega planinskega društva na tem lepem koščku slovenske zemlje vsaj delno uresničili idejo planinstva – veliko.

Ob ustanovitvi 27.7.1982 smo želeli, da tudi v naši občini približamo lepoto našega gorstva in narave nasploh širšemu krogu ljudi. Že takrat smo vedeli, da bo za to potrebno veliko časa in truda. Želeli smo biti del tistih, za katere se planinstvo odlikuje po bogati duhovni kulturi.

Ko smo tako hodili po samotnih, a čudovitih planinskih poteh, smo lažje pozabili na vse probleme in tegobe vsakdanjosti. Vstopali smo v nov svet, svet poln tovarištva, lepote in miru. Svet, kjer se nam narava ponuja v vsej svoji prvobitni lepoti, nam ob vsakem času dneva kaže drugačno podobo, kjer na videz mrke skale kažejo svojo toplino in te sprejmejo medse, če jih znaš spoštovati.

Učili smo se in se še učimo. To je dolga zgodba o prijateljstvu in prijateljih, ki imamo planine radi. Spoznavali smo, da se v naravi mnoge stvari dogajajo neodvisno od naših želja. Toda narava ne spremeni človeka takoj, ko stopi vanjo, ona nas uči počasi a temeljito. Vse v človeku je pravzaprav velika šola narave, kar pa urbani človek vse preveč pozablja.

Toda, ko enkrat postanemo vsebina tega ˝novega˝ sveta, ga občutimo, se prerodimo. Naše bivanje postane polno, bogatejše, narava nas uči dajati in sprejemati. Kdor to spozna se temu ne more več upreti.

Velikokrat so me vprašali, kaj vidimo v gorah, kaj nas tja vleče?

Na to bi težko odgovoril. Gore so vselej tako meni kot mojim tovarišem stale na obzorju vabeče kakor nezadržna privlačna sila s svojim prelepim svetom. Z vsem, kar nudijo človeku, ki jih sprejema z odprtimi očmi in srcem. Z lepoto svojih oblik, barv, pa tudi s hojo po njih, ki velikokrat terja naporov in vse zbrane sile.

Morda tudi to, ker tam ni razlik, ki so v  ˝dolini,˝ ni samo potujočih mišic, vsi smo enaki, vedno pripravljeni pomagati drug drugemu, ne glede na status, nazor, mišljenje…, ko bi le lahko to prenesli v dolino.

To spremembo v tebi naredijo na videz sivi, včasih mrki vrhovi naših očakov. Ti pa znajo biti še kako prijazni, če jim znaš prisluhniti. To smo občutili nemalokrat.

Gore, narava in samotne planinske poti ter lepota domače zemlje so zaklad, iz katerega smo tudi metliški planinci znali črpati svojo moč in poslanstvo. To je ostalo v nas in to prenašamo tudi danes na mlajše rodove.

O prehojenih poteh ne bom govoril, teh je bilo veliko in še veliko jih bo.

V našem društvu že od vsega začetka gojimo poslanstvo planinstva – namreč ljubiti naravo, jo ceniti, spoštovati, postati njen sestavni del in ne samo njen uporabnik, ampak tudi njen čuvar.

Želimo, da se dejavnost društva širi tudi v bodoče, z osnovnim ciljem naučiti ljudi okrog sebe ceniti naravo, njeno bogatstvo,  ga uporabljati in znati ohranjati za prihajajoče rodove.

In če smo v 20. letih obstoja društva dosegli pri ljudeh vsaj nekaj tega – je teh 20 let veliko. Menim pa, da smo v tem uspeli.

V letih obstoja pa smo žal izgubili člane oziroma članice, ki so soustvarjali podobo društva. Kot prvi predsednik se jim zahvaljujem za prispevek in prepričam sem, da je uspešno delovanje društva tudi njim v spomin.

Svojemu društvu želim ob 20. obletnici, da bi tudi v bodoče nadaljevalo tradicijo vrednot planinstva, članom pa, da bi bile njihove poti prijetne in varne.

Stanislav Brodarič

podpredsednik

Koledar dogodkov

Oktober 2021
P T S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31