Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

V soboto, 22. 02. 2020, smo se metliški planinci zbrali že ob 6. uri zjutraj na avtobusni postaji Metlika. Kam gremo pa je vedel samo naš vodnik pohoda Jože Kozjan. V smeri proti Ljubljani smo imeli celo izpit, ko je vsak poskušal ugotoviti naš cilj in njegovo nadmorsko višino. 

Na avtobusu je vladalo prešerno vzdušje in kljub temu, da smo za naš načrtovani podvig izvedeli šele pet minut pred izstopom iz avtobusa, smo bili vsi dobre volje in v pričakovanju lepega dne, ki se je nakazoval s prvimi jutranjimi sončnimi žarki. 

Iz avtobusa smo izstopili v Čemšeniku, kjer nam je Jože na zanimiv način predstavil kraj, predvideno pot vzpona in naš cilj 1204 m visok Črni vrh nad Čemšeniško planino. Polni energije smo zagrizli v strmi klanec in vso pot občudovali neskončno število telohov. Po dobri uri garanja nas je pri Planinskem domu dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini pričakalo sicer nekaj vetra, vendar tudi toplo sonce. Časa za počitek ni bilo veliko, smo si ga pa privoščili ob povratku iz 15 minut oddaljenega Črnega vrha, ki nam zaradi poraščenosti ni ponujal razgleda, vseeno pa je bila osvojitev vrha priložnost za skupno fotografijo. Ob povratku v kočo smo si tako privoščili zasluženo okrepčilo in se naužili neskončnih razgledov po Zasavskem hribovju; na desno Zasavska Sveta gora, na levo Kum in v daljavi vse do Gorjancev. 

Tudi pot v dolino je bila zanimiva, saj smo vseskozi hodili po lepo vzdrževani markirani poti, med stoletnimi drevesi in telohi, zraven pa v daljavi občudovali od leve; Krvavec, osrednji del Kamniško Savinjskih Alp, Raduho, Uršljo goro in v bližini Menino planino. Avtobus nas je čakal pri znani pekarni krofov v Trojanah, kjer pa smo si pred odhodom vzeli še nekaj časa za zasluženo okrepčilo in se posladkali s trojanskimi krofi. 

Na avtobusu so bili tisti, ki so uganili cilj ali nadmorsko višino cilja, deležni lepih nagrad, pa tudi preostali pohodniki niso ostali praznih rok. Našemu vodniku Jožetu moramo priznati, da se je izjemno izkazal z organizacijo, najbolj pa nas veseli, da se je pohoda udeležilo veliko število mladih planincev. Se že veselimo naslednjih skupnih pohodov!

Avtorja: Tanja Slobodnik, Jože Kozjan

Foto: Tanja Slobodnik, Ivan Ribarić

 

Metlika - Krašnji vrh, 8.2.2020

Pohod je bil uspešno izveden. Udeležba je  bila kar velika (63 pohodnikov). Pohoda so se poleg našega udeležili tudi pohodniki iz sosednjih društev: Semiča, Novega mesta in  Kostanjevice. Med nami je bilo tudi kar lepo število mladih  pohodnikov. Pred startom je pohodnike pozdravil predsednik društva Branko Brodarič.  Dan je bil  primeren za hojo, nekoliko hladen a  sončen.  Snega pa žal ni bilo, tako da je bil pohod bolj pomladanski. Vsi pohodniki so bili  zelo zadovoljni.  V Bojanji vasi je bil pri starem vaškem vodnjaku postanek za okrepčitev s čajem, kuhanim vinom in krofi. Na Krašnjem vrhu pa so bili pohodniki ravno tako postreženi s čajem in kuhanim vinom in krofi pa tudi z ričetom in klobaso, ki so ga tokrat skuhali v Hotelu Bela krajina iz Metlike. Ravno tako smo udeležencem pohoda overili izkaznice in tistim, ki jih še niso imeli izdali nove. Tudi v koči je bilo zelo prijetno vzdušje.

Pohod je vodil vodnik Jože Jenič, pomagali pa so mu še drugi  vodniki našega društva. 

Pripravil: Stane Brodarič

Fotografije so prispevali: Niko Ovniček, Tanja Slobodnik, Stane Brodarič

17.11.2019

Pot nas je peljala čez Krakovski gozd, mimo zaščitenega vodovarstvenega območja. Vmes je bilo nekaj  krajših postankov za malico, kjer so nas domačini PD Polom iz Kostanjevice na Krki  počastili s čajem, cvičkom in pecivom. Tudi v nadaljevanju pohoda, ki poteka po Raških gričih ne manjka pijače, dobre volje, petja in frajtonarice. Pohod smo zaključili na Raki in nadaljevali prijetno druženje  ob "čebuli" in cvičku.

Skratka pohod je bil  lep in prijeten.

 

Vodnik: Branko Brodarič

Fotografije: Branko Brodarič, Tanja Slobodnik

6.10.2019

Beneška Slovenija s svojimi lepotami očara vsakega obiskovalca. Nekaj posebnega je, če jo spoznaš s pomočjo tukajšnjih ljudi. Podrobneje smo jo spoznali s pomočjo našega dobrega znanca iz PD Tolmin Rudija Rauha.

Tudi tokrat smo se srečali s planinci iz Tolmina, ki so nas postregli s hrano in pijačo in se družili z nami.

Izlet v Benečijo je bil zelo lep. Udeležilo se nas je kar 38.

 

Vodnik: Stanko Bajuk

Fotografije: Ivan Ribarič, Branko Brodarič, Jože Šmid

SKRAD-ZELINI VIR, 31.8.2019

Rezervat ZELENI VIR, ki je tudi priljubljena turistična in izletniška točka, leži v Primorsko-goranski županiji pod naseljem Planina Skradska v bližini Skrada na nadmorski višini okoli 320 m. Okoli potoka je speljana planinska pot. V rezervatu se nahaja 800 metrov dolg kanjon Vražji prolaz in jama Muževa hižica ter sedemdeset meterski slap.

Na potoku Zeleni vir je gradbeni podjetnik Josip Lončarič po 1. svetovni vojni zgradil manjšo hidroelektrarno, imenovano Munjara, ki obratuje še danes, nekdaj pa je z električno energijo oskrbovala ves Gorski Kotar.

Pohoda  se je udeležilo 28 pohodnikov. 

Vreme jim je bilo naklonjeno in  kot pravijo so se imeli zelo lepo. Polni lepih vtisov so se proti večeru vrnili v Metliko.

Vodnik: Jenič Jože

Fotografije sta prispevala Branko Brodarič in Ivo Ribarič.

 

 

Koledar dogodkov

April 2021
P T S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2