Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

V nedeljo 7.oktobra se nas je skupina 27 planincev v zgodnjih jutranjih urah odpeljala proti Tolminu. Tokratni pohod je bil ogled dela soške fronte na pogorju Kolovrata. Na izhodiščni točki nas je pričakal vodnik Rudi in nas počastil z domačimi dobrotami. Na krožni poti po Kolovratu nam je pripovedoval o poteku bojev na soški fronti.

Ogledali smo si tudi sotesko,kjer je rečica Tolminka ustvarila čudovita Tolminska korita.

Po toplem obroku v gostišču pri rečici smo se zadovoljni odpeljali proti domu.

Vodnik: Stanko Bajuk

Fotografije: Ivo Ribarič in Niko Ovniček

Žumberak, 29.9.2018

Zadnja septembrska sobota je bila polna najrazličnejših dogodkov. Prav vsak je lahko našel kaj zase, čeprav je bila na žalost učencev tudi šolsko obarvana, saj so nadomeščali decembrski prosti dan. Skoraj 50 pohodnikov iz vseh treh belokranjskih planinskih društev, pa se nas je odpravilo odkrivat lepote Žumberka. Letošnji, tretji skupni pohod so pripravili člani PD Metlika, ki so se odlično odrezali. Po zboru v Metliki, smo kljub temu, da v Beli krajini in na Dolenjskem ta dan ni bilo mogoče dobiti prostega avtobusa, kar z lastnimi avtomobili odbrzeli čez malo obmejni prehod Ostriž v Sošice. Mrzlo jutro smo si nekoliko omilili s šilcem rakije, pri sestri Ani v samostanu Sestar Bazilijanki, kjer smo si ogledali zanimivo etnografsko zbirko Žumberaka. Čeprav smo ob pričetku pohoda nekoliko zaskrbljeno pogledovali v nebo, so nas kmalu obsijali sončni žarki. Naš prvi postanek je bil ob jami Jazovki, kjer nas je vodnik Jože z zanimivo pripovedjo podučil o tej temačni zgodbi iz zgodovine. Tople jakne smo lahko slekli že kmalu po vzponu ob 40 m visokem Sopotskem slapu, kateri je najvišje ležeči slap na hrvaškem. Celotno pot do Planinske koče na Vodicah smo v prelepem vremenu opazovali čudovito naravo. Po postanku in okrepčilu smo se odpravili še na bližnji 977m visoki Pliješ, nato pa po krožni poti nazaj do planinskega doma. Sestop po planinski poti so nam nekoliko podaljšala podrta drevesa, saj smo tako morali izbrati daljšo pot po makadamski cesti do našega izhodišča. Pa tudi to nam ni pokvarilo razpoloženja, saj smo ob zaključku dneva na degustaciji pri Vinski kleti Kordič na Ostrižu zadovoljni ugotavljali, da je bil pohod čudovit in da se že veselimo prihodnjih skupnih druženj.

Zapisala: Tanja Slobodnik, Jože Kozjan

Vodnika: Jenič Jože in Kozjan Jože

Fotografije: Gregor Muc, Tanja Slobodnik, Branko Brodarič in Jože Jenič

Metliški planinci se smo 14.7.2018 odpravili na 2472 m visok Špik v Julijske Alpe. Pot smo začeli pri Mihovemu domu, nadaljevali v Krnico kjer smo srečali znanega slovenskega športnega alpinista Toma Česna. Po krajšem oddihu smo nadaljevali proti Špiku. Pot je potekala čez hudournik proti melišču malega Špika. Nad melišču izkoristimo postanek za malico.

Proti vrhu srečamo vse več pohodnikov in trope ovac. Razgled na okoliške gore - Škrlatica, Ponce, Jalovec, Mangart, Mojstrovka, avstrijski Obir,. je bil vse lepši. Z krajšimi postanki prečkamo še zadnji greben in pridemo na vrh, kjer si sežemo v roke. Obiska vseh pohodnikov je bilo veliko - 18. Po obveznem vpisu v vpisno knjigo in odtisu žiga se čez Kačji graben odpravimo proti našemu izhodišču. Prečkali smo manjše snežišče in daljše melišče. Ker se je vreme začelo slabšati smo pospešili korak proti izhodišču - Mihov dom.

Vseeno nas je zajela ploha.

Pohoda se  je udeležilo sedem pohodnikov, potrebovali smo osem ur hoje in premagali 1600 m vzpona. Vsi pohodniki smo bili zadovoljni z željo da se še srečamo na takšnih pohodih.

 

Zapisal: Jože Kozjan

Foto: Matjaž Štravs

 

Dne 4.8.2018 se nas je šest planincev odpravilo na 2753 m visoki Montaž v zahodnih Julijskih Alpah. Za pot do našega izhodišča Planina Pecol smo potrebovali tri ure vožnje. Odpravimo se proti  koči Rif. Brazza, proti sedlu Forc. dei Disteis. Razgled proti italijanski strani Kanina, Laške planje, Rombona in italijanskega Žrda je bil prekrasen. Zaradi varnosti si nadenemo čelade in se odpravimo proti bivaku Suringar. Prehodili smo montaževe police, katere so bile zelo krušljive v padajočo dolino Dunja. Pri bivaku imamo malico, kjer nas pridejo opazovati mati kozoroginja z mladičem. Pot nadaljujemo čez Findeneggov ozebnik proti vrhu Montaža. Ta del poti je bil kar zahteven – plezanje z padajočim kamenjem.

Na vrhu stoji križ in zvonec, obiska je bilo zelo veliko. Vsi veseli da nam je uspelo se opremimo z plezalnim pasom, samovarovalnim kompletom in čelado. V dolino se spustimo čez Pipanovo lestev do sedla, kjer zavijemo levo po melišču do koče Rif. Brazza. Pri koči se okrepčamo in nadaljujemo proti cilju.

Na poti nazaj se ustavimo pri Aljaževemu spomeniku v Mojstrani in naredimo analizo pri kateri smo bili enotni, da je bil pohod lep, dobro obiskan in zelo vroč. Zahtevnost poti je bila bolj zahtevna kot na Triglav. Strinjali smo se, da nima Montaž zaman naziv kralj gora.

Za  pot smo potrebovali osem ur hoje in premagali 1251 m vzpona.

 

Zapisal: Jože

Foto: Matjaž, Andrej

 

Velika in Mala planina, 23.6.2018

Tega dne  je  društvo obiskalo enega  izmed prelepih  krajev v naših planinah  - Veliko in Malo planino z najvišjim vrhom  Gradišče 1666 m. Prijeten izlet in   druženje so zaključili   pri domu v Kamniški Bistrici. Od tam so se zadovoljni in polni lepi vtisov odpravilo domov.

 Vodnica: Vera Kostelec

Fotografije so prispevali: Stanka Nemanič, Branko Brodarič, Vera Kostelec

Koledar dogodkov

Januar 2019
P T S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3