Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi Ljudske knjižnice na Pungartu na naslovu CBE 23, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

Drašiči - Krašnji vrh, 9.12.2017 

V čudoviti zimski idili  se je nekaj  hrabrih pohodnikov  odpravilo na pot iz Drašič na Krašnji Vrh. Pot je bila, glede na razmere  zahtevna,  a vendar zanimiva in prijetna. Škoda, da pohodnikov ni bilo več.

Fotografije: Ivo Ribarič

V soboto 25.11.2017 je  nekaj naših planincev  obiskalo Šmarno Goro. Pohod je bil po programu-pohoda v neznano.  Vzpona na priljubljeno izletniško točko Šmarno Goro smo  se tokrat lotili z veliko težje smeri. Kot je razvidno na priloženih fotografijah  smo imeli kar nekaj zahtevnega plezanja.  Pa vendar težav nismo imeli in smo bili vsi zadovoljni. Poleg Šmarne Gore smo  obiskali tudi izvir reke Krke.

Skratka dan je bil zanimiv, prijeten in lepo smo se imeli.

Vodnica: Vera Kostelec

Fotografije je prispeval: Ivo Ribarič

Krasnji vrh, 15.12.2017

Kot vsako leto smo se tudi letos dobili v naši koči na Krašnjem vrhu in kakšno rekli o iztekajočem se letu in nekaj tudi o planih za naprej.

Foto: Nikola Vukmanič

V nedeljo 24.9.2017 smo metliški planinci obiskali Tolmin oz. goro Mengore - muzej na prostem. Zbralo se nas je kar 37. Tolmin je mesto na pomolu med rekama Sočo in Tolminko, ter na stiku Soške doline, Baške grape in Idrijske doline.  Ima okrog 3.600 prebivalcev. Tržne pravice je dobil leta 1820. Med prvo svetovno vojno, ko so v bližini potekale bitke soške fronte, je bil močno porušen. Na celotnem območju je množica ostalin iz prve svetovne vojne. Ena izmed teh je tudi vzpetina MENGORE - muzej na prostem.

Vzpetina Mengore je s sosednjima vrhovoma Cvetjem in Bučenico  predstavljala jedro avstro-ogrske obrambe tolminskega mostišča. Celotno območje je bilo močno utrjeno s številnimi jarki in kavernami. V vseh 29 mesecih vojne so bili avstro-ogrski položaji na Mengorah izpostavljeni nenehnemu obstreljevanju italijanskega topništva z višjih vzpetin na desnem bregu Soče. Nobena stran ni doživela večjega uspeha. V odločilni 12. soški bitki je bilo tu eno od izhodišč uspešnega prodora skupne avstro-ogrsko-nemške vojske, ki je italijanske enote  potisnila vse do reke Piave.

Krožna pot nas je vodila mimo jarkov, kavern, spominskih obeležij, ostankov kamnitih barak, vodohrama in spomenika na nekdanjem vojaškem pokopališču. Na vrhu Mengore stoji cerkvica posvečena Marijinemu imenu. Srečali pa smo se tudi s člani Planinskega društva Tolmin, ki so že večkrat bili na Krašnjem Vrhu in so nam se pridružili na pohodu.  Seveda pa so nam pripravili tudi topel sprejem in nas postregli s tolminskim sirom, pecivom in pijačo. Na poti nas je vodil nas je naš stari znanec, po rodu Belokranjec,  Rudi Rauch. Seznanil nas je  z zgodovino gore Mengora in dogodki iz 1. svetovne vojne  na tem področju. Kljub nekoliko kislemu vremenu pa je bil pohod  prijeten. Po spustu z gore Mengora  nas je Rudi popeljal na zelo lepo in prijetno vožnjo, na ladjo Lucija, po soškem jezeru do elektrarne Doblar. Vožnja je bila še posebej lepo doživetje za mlade planince, ki jih je bilo tokrat kar nekaj z nami, pa tudi plačali nismo nič. Tudi za to je poskrbel Rudi. Prijeten pohod oz. izlet smo zaključili na kosilu v restavraciji  pri Tolminskih koritih. Bograč je bil zelo dober pa tudi kakšno pivo je šlo zraven. Žal pa nam je deževno vreme preprečilo ogled Tolminskih korit. Tu smo se poslovili od tolminskih planincev in Rudija, ki je obljubil, da naslednje leto pridejo k nam. Takrat bodo namreč obeležili 250 pohod sekcije upokojencev PD Tolmin.

Vodnika: Stanko Bajuk in Rudi Rauch (PD Tolmin)

Fotografije, ki si jih lahko ogledate v foto galeriji, so prispevali: Ivo Ribarič, Jože Šmid in Stane Brodarič.

Pripravil: Stane Brodarič

Koledar dogodkov

Februar 2018
P T S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4