Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

SKRAD-ZELINI VIR, 31.8.2019

Rezervat ZELENI VIR, ki je tudi priljubljena turistična in izletniška točka, leži v Primorsko-goranski županiji pod naseljem Planina Skradska v bližini Skrada na nadmorski višini okoli 320 m. Okoli potoka je speljana planinska pot. V rezervatu se nahaja 800 metrov dolg kanjon Vražji prolaz in jama Muževa hižica ter sedemdeset meterski slap.

Na potoku Zeleni vir je gradbeni podjetnik Josip Lončarič po 1. svetovni vojni zgradil manjšo hidroelektrarno, imenovano Munjara, ki obratuje še danes, nekdaj pa je z električno energijo oskrbovala ves Gorski Kotar.

Pohoda  se je udeležilo 28 pohodnikov. 

Vreme jim je bilo naklonjeno in  kot pravijo so se imeli zelo lepo. Polni lepih vtisov so se proti večeru vrnili v Metliko.

Vodnik: Jenič Jože

Fotografije sta prispevala Branko Brodarič in Ivo Ribarič.

 

 

Krašnji vrh, 1.6.2019

V petek, 31. 5., in v soboto, 1. 6. 2019, so se učenci planinskega krožka OŠ udeležili dvodnevne planinske šole na Krašnjem Vrhu. V petek  so se ob 16.00. uri  zbrali na Pungartu in se peš podali na Krašnji Vrh. Pri koči na Krašnjem Vrhu so jih  pričakali vodniki Planinskega društva Metlika. Vsi udeleženci so s pomočjo vodnikov in mentorjev uspešno preplezali plezalno steno.  Vodniki so jim predstavili osnove plezanja oz. gibanja v  skali. Po končanem plezanju je učitelj Janez Željko pokazal prikaz dela reševalnega psa enote reševalnih psov Bela krajina. Pokazal je opremo in nekaj trikov s psi.  Zvečer je  bilo ob ognju prijetno družabno srečanje. Naslednji dan, po zajtrku pa je bil povratek oz. pohod nazaj v Metliko. Vmes pa je bil  še ogled jame Pečenjevke.  Planinska šola je bila, v zadovoljstvo vseh udeležencev, uspešno izvedena. 

Pri izvedbi šole smo sodelovali:  mentorji Stanislava Panjan in Janez Željko, vodniki: Jenič Jože, Branko Brodarič, Stanko Bajuk in Vera Kostelec in tajnik Stane Brodarič

Fotografije: Stane Brodarič

 

Krašnji vrh, 1.5.2019

Lep sončen dan je  privabil kar lepo število obiskovalcev na Krašnji Vrh na osrednjo  prireditev  ob 1. maju v občini Metlika  in že 17. srečanje planincev in občanov. Srečanje je bilo popestreno s krajšim kulturnem programom. Metliški planinci pa so obiskovalce oskrbeli z belokranjskimi dobrotami in  dobrim vinom, ki so ga pridelali  in društvu donirali tukajšnji vinogradniki. Obiskovalce je v uvodu pozdravil predsednik društva Branko Brodarič. Nekaj besed  pa jim je namenil osrednji govornik na prireditvi tudi župan občine Metlika Darko Zevnik in jim čestital  ob 1.maju. Ob tej priložnosti so bila  podeljena tudi visoka priznanja Planinske zveze Slovenije zaslužnim članom PD Metlika.Priznanja so prijeli:

Zlati častni znak PZS - Peter Nemanič

Srebrni  častni znak PZS pa - Tanja Slobodnik, Vinko Pavlinac in Antonija Stankovič.

Priznanje sta podelila predstavnik Planinske zveze Slovenije in predsednik Medobčinskega odbora  za Dolenjsko in Belo krajino - Rudi Skobe in predsednik PD Metlika Branko Brodarič.

Za prijetno vzdušje pa je poskrbel ansambel Andreja Bajuka iz Radovice.

Pa še nekaj  utrinkov s srečanja in delovne akcije .

 

22.4.2019

Pohod na Klek

38 planincev se nas je na velikonočni ponedeljek odpravilo na tradicionalni pohod na hrvaški Klek. Nekaj se jih je na 1181 metrov visoki vrh povzpelo iz Ogulina, večina pa iz vasice Bjelsko. Lepo vreme nam je bilo pisano na kožo, botrovalo pa je tudi velikemu številu drugih pohodnikov, saj jih še nikoli v preteklih letih nismo srečali toliko.

Po postanku in okrepčilu v Ogulinu smo se odpeljali proti domu z mislimi na naslednjem prvomajskem pohodu na Krašnji Vrh.

Zapisala: Tanja

Fotografije: Ivan Ribarič, Stanislava Bajuk, Tanja Slobodnik

V soboto, 29. marca 2019, smo se metliški planinci podali v Kočevski konec Slovenije. Že ob 8. uri smo pričeli z vzponom iz Kočevske Reke proti Goteniškemu Snežniku. Prijetna gozdna cesta od nas ni terjala prevelikega napora in po slabih treh urah nas je vse 19 zadovoljno stalo na 1290 metrov visokem vrhu. Uživali smo v lepem vremenu in daljnih razgledih vse do Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp. Karavank, ter greben Smrekovca.

Sestopili smo mimo Kamenega zidu, proti Gotenici, do koder smo potrebovali približno dve uri in pol. Naša vodnika Jože in Jože sta imela v programu tudi presenečenje, obisk našega rojaka, belokranjaca Jožeta Milčinovič, ki je župnik v Kočevski Reki. Po prisrčnem sprejemu in ogledu čudovite cerkve sv. Janeza Krstnika, nam je pripravil zelo zanimivo >učno uro< o zgodovini teh krajev. Z veseljem bi ga še poslušali, ampak dogovorjeni smo bili za ogled bunkerja Škrilj, kamor so nas prepeljali z >zavezanimi< očmi. Gospod Miha nam je na zabaven način predstavil to dolgo časa varovano skrivnost iz naše zgodovine. Za vse nas zelo zanimiva izkušnja. Zadovoljni in polni vtisov smo se odpeljali proti domu.

Napisala: Tanja in Jože

Koledar dogodkov

November 2019
P T S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1