Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

V soboto in nedeljo 26. in 27.8.2017 so se  metliški planinci odpravili na Triglav. Pot jih je vodila iz doline Zadnjica po lepo speljani mulatjeri do koče na Doliču in vse do vrha Triglava, ki so ga vsi osvojili. Na vrhu je bilo še veliko pohodnikov  z vseh koncev. Sestop do  doma Planika pod Triglavom je potekal brez posebnosti. Vsi navdušeni so si segli v roke, in si drug drugemu čestitali za res lep dan v hribih. Po krajšem počitku in obveznem slikanju  se so odpravili v kočo Planika na večerjo.

Kmalu je oskrbnica koče pritekla v jedilnico, češ da je dobila klic GRS da oče z tremi majhnimi otroki starimi  7, 9 in 11 let potrebuje pomoč pri povratku iz vrha Triglava. Vzrok za klic na 112 je bila utrujenost in strah pred višino najmlajšega od sinov. Helikopter skupaj z člani GRS ni mogel iti na pomoč. V koči ni bilo nobenega člana GRS, zato se je naš vodik Jože Kozjan skupaj z Štefanom iz Avstrijske Koroške odpravil nuditi pomoč. V koči sta dobila vodo, rezervne svetilke, plezalne pasove in energijske tablice ter alu folijo za bivakiranje na prostem. Odhitela sta na pomoč. V 35 minutah sta prišla do družine, ki je bila tik pod vrhom Triglava (Staničevo zavetišče). Nudila sta jim pomoč; vodo, hrano in toplo besedo, katera je najbolj pomagala sedemletnemu fantu.  Vseh šest se je po navodilih Jožeta varno vrnilo v kočo Dom Planika pod Triglavom. Ura je bila že krepko čez deset. Za dobro opravljeno delo, jih je oskrbnica nagradila z toplim čajem.

Jože še ni popil čaja, ko je oskrbnica zopet prišla do njega z vestjo, da je opazila svetlobne signale na poti čez Škrbino proti Triglavu. Prosila ga je če gre na pot proti svetlobnim znakom. Planinci vemo, da je to signal za pomoč. Jože ni okleval ter se spet podal na pot. Vzel je vso potrebno opremo ter odšel v noč. Prišel je do čeških planincev - očeta  z dvema otrokoma. Ponudil jim je vodo in hrano, ter jih opremil z naglavnimi svetilkami. Povedali so mu, da so na poti že od pete ure zjutraj iz doline Vrat čez Plemenice na Triglav. Bili so utrujeni. Zmanjkalo jim je hrane in pijače. Večkrat so se odžejali z snegom, tudi poti niso poznali saj so bili prvič namenjeni na Triglav. Varno jih je pripeljal do koče, kje so jih sprejeli z odprtimi rokami. Češki planinci in osebje doma se so Jožetu zahvalili za pomoč. Naš vodnik Jože je bil zelo utrujen, saj je ta dan naredil skoraj 3000 m višinske razlike v vzponu za kar je potreboval dobrih 14 ur hoje. K spanju se je odpravil ob eni uri zjutraj. Noč je bila kratka, saj so ga ob peti uri že zbudili drugi planinci.

Pri analizi je Jože povedal da je bil na Triglavu že 30-krat in kaj takega še ni doživel.  Brez oklevanja se je odločil za pomoč, kajti nikoli ne veš, kdaj boš pomoč potreboval sam. Tudi on ima majhne otroke, s katerimi se potepa po slovenskih hribih.

Kljub temu dogodku pa je pohod bil zelo uspešen. Pa še vreme jim je bilo naklonjeno. Prvopristopniki na Triglav pa so prijeli tudi priznanja .

POSEBNO PRIZNANJE, ČESTIKE IN ZAHVALA pa gre našemu vodniku Jožetu Kozjanu za nesebično pomoč in reševanje pomoči potrebnim planincem.

Vodnika: Jože Kozjan in Stanko Bajuk.

 

Zapisal:  Stane Brodarič po pripovedovanju planincev in vodnika Jožeta

Fotografije DušanaBajuka in Jožeta Šmida si lahko ogledate tukaj.

Koledar dogodkov

Januar 2019
P T S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3