Osnovni podatki

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno v stavbi stare šole na Partizanskem trgu 4, 8330 Metlika.

 

Odprto:

ČETRTEK

18:00 - 19:00 zimski čas

20:00 - 21:00 letni čas

 

E-mail: info@pdmetlika.net

Slovenija planinari

PLANINSKO DRUŠTVO 
M E T L I K A
Partizanski trg 4, 8330 Metlika

KRATKA PREDSTAVITEV PD METLIKA

 

Gore in s tem planinstvo so globoko zakoreninjene v slovenskem človeku. Preprosto tu so in marsikdo se jim ne more upreti, čeprav smo precej oddaljeni od tistih pravih visokih gora. Planinstvo in gorništvo je gotovo ena lepših oblik rekreacije in razvedrila. Nekateri gredo po napornem tednu v hribe nabirat moči za nove napore. Drugi gredo občudovat lepote narave, cvetja in živali. Tretji pa gredo preprosto v naravo. V vsem tem tiči tudi razlog, da se je tudi dejavnost PD Metlika precej razmahnila.

Tako je Planinsko društvo  Metlika gotovo eno najaktivnejših društev v občini Metlika,ki deluje na območju občine Metlika že od 1982 leta. V teh letih se je društvo razvilo v sodobno in vsestransko aktivno društvo, ki vključuje cca 350 članov iz cele občine od tega je cca 40% otrok. Interes med občani pa se še povečuje.

Ob praznovanju 25- letnice aktivnega dela društva, leta 2007, je Planinsko društvo  Metlika razvilo tudi nov prapor. Za dotedanje delo in uspehe je Planinsko društvo dobilo tudi najvišje občinsko priznanje Plaketo občine Metlika.

V času svojega delovanja je društvo uspelo približati lepote gora in narave mnogim planincem in občanom. Kar pa je najvažnejše poslanstvo, je nenehno utrjevanje zavesti o potrebi ohranjevanja in zaščite narave, krepitev in vzdrževanje  psihofizičnih lastnosti za boljše delovne uspehe ter krepitev zdravih medčloveških odnosov. Skrbi pa tudi za izobraževanje strokovnega kadra in nabavo najnujnejše planinske tehnične opreme.
S številčno rastjo društva in z novimi zahtevami se je precej razmahnila tudi dejavnost PD Metlika. Razmahnile so se tudi oblike in vsebina našega dela tako, da hoja v gore ni več izključni razlog za članstvo v PD, saj mnoge v planinske vrste vleče tudi nekaj drugega: družabnost, tovarištvo, solidarnost…
Pomembno je, da ima PD že  vrsto let planinski krožek za učence OŠ ter planinski krožek v otroškem vrtcu. Pri planinskem usposabljanju in izvedbi planinskih izletov pa zelo dobro sodeluje tudi s Srednjo šolo Metlika.
Poleg mladinskega odseka so izredno aktivni tudi ostali odseki in komisije.
Gotovo med najbolj delovnimi je markacistični odsek, ki skrbi, da so naše planinske poti dobro vzdrževane in urejene. Markacisti pa so uredili tudi naravno plezalno steno na Krašnjem Vrhu, na kateri se lahko preizkusijo predvsem začetniki.
Vodniški odsek skrbi za varno izpeljavo društvenih pohodov. Bogat program pohodov omogoča vsem, da najdejo kaj primernega zase, saj imamo zadnja leta tudi po dva organizirana pohoda v gore mesečno. Posebej pa organiziramo tudi pohode za otroke v planinskem krožku. 
Ob tem nam je vselej v ospredju varnost.
Odsek za varstvo narave skrbi z novimi varuhi gorske narave in gorskimi stražarji predvsem za naravovarstveno osveščanje članstva in izvedbo čistilnih akcij. Pripravlja pa tudi gozdno učno pot na Krašnjem Vrhu.
Uspeli smo torej izoblikovati sodobno in uspešno društvo, ki ima članstvo, strokovni kader, planinsko tehnično opremo in literaturo, ima pa tudi podmladek, ki je zagotovilo nadaljnjega obstoja in uspešnega dela društva.

PD Metlika zadnja leta ureja na Krašnjem Vrhu, to je najvišje ležeča vas v občini Metlika, prijetno planinsko točko, kar je pomembna turistična pridobitev za kraj in občino. Tu je PD zgradilo kočo in razgledni stolp iz katerega je čudovit razgled po vsej Beli krajini in velikem delu Hrvaške vse tja do Velebitskih vrhov.

Planinsko društvo Metlika ima svojo društveno pisarno  na naslovu CBE 23, 8330 Metlika, to je v stavbi Ljudske knjižnice na Pungartu. Društvena pisarna je bila vse od otvoritve naprej redno odprta ob četrtkih zvečer od 18.00 ure do 19.00 ure v zimskem času in od 20.00 do 21.00 v letnem času, kjer so po razporedu dežurni člani Upravnega odbora.

Društvena pisarna je postala ob četrtkih zvečer zbirališče planincev kjer se lahko tudi:

 • včlanjujejo novi člani in dobijo članske izkaznice
 • plačajo članarino ali dvignejo znamkice
 • V letu 2011 je članarina :
  • člani A (za tujino, vodniki)  50€,
  • člani B (vsi člani)              20€,
  • člani B1(popust za člane nad 65 let)  15€,
  • člani S-Š  (dijaki in študenti)    13€,
  • člani P-O  (predšolski otroci in OŠ učenci) 5€
 • izposojajo si strokovno literaturo in planinske karte
 • sposojajo tehnično in planinsko opremo ali pa
 • pogledajo diapozitive in kasete s pohodov itd.
 • prijavijo svojo udeležbo za naslednji pohod.

Poleg tega pa se tu poklepeta, dogovarja o izvedbi novih akcij in obuja spomine na posamezne ture.

Planinsko društvo Metlika je odprto za nove člane. Program pohodov in drugih aktivnosti je prilagojen vsem starostnim skupinam tako, da  se v programu lahko najde vsakdo  od najmlajših do najstarejših glede na želje in sposobnosti.

Pri realizaciji programa zlasti pohodov pa želimo, da bi se z gora in z delovnih akcij  vračali zadovoljni, polni doživetij in vtisov. Zavedati pa se je treba, da po gorskih poteh hodi vsakdo na lastno odgovornost in zato se mora vsakdo temu primerno obnašati.

Anton Krašovec, univ.dipl.pol.

Koledar dogodkov

September 2022
P T S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2